De reisplanning: vijf weken langs de Westkust van Australië

Over precies een maand is het zover: dan sta ik Thomas op te wachten op het vliegveld in Perth en gaat onze grote reis beginnen. Een van mijn favoriete dingen om te doen is reizen plannen, dus heb ik me de afgelopen weken verdiept in Australië, gesproken met mensen over tips en veel reisgidsjes gelezen. Nu, een maand van te voren is het globale idee op papier, zijn de vliegtickets geboekt, het busje gehuurd en zal ik jullie op de hoogte brengen van de plannen die we hebben voor onze roadtrip. Sorry, dit wordt een lang verhaal, je bent gewaarschuwd.

West coast = best coast
Het plannen begon allemaal met de vraag: welke kust? Heel erg veel mensen denken direct aan de oostkust, of zijn hier zelf geweest. Dit was dan ook vanaf het begin ons plan, we hadden het idee om van Sydney naar boven te rijden langs alle bekende stops. Maar hoe langer ik hier in Perth was, hoe meer ik leerde over de westkust. Iedereen die beide kusten hadden gedaan was zelfs enthousiaster over de westkust dan over de oostkust! Dit komt voornamelijk door het aantal toeristen, de oostkust schijnt echt prachtig te zijn, maar ook overspoeld met toeristen (vooral backpackers) die vaak ook niet vies zijn van een feestje. De westkust is volgens de verhalen even mooi, maar veel ongerepter, ruiger, en met veel minder toeristen. Volgens vele geeft dit meer het gevoel van het ‘echte’ Australië. Na zoveel enthousiaste verhalen, en nadat ik op internet ook veel positieve verhalen las over de westkust was ons besluit genomen.

Vervoer en overnachten
Vrij snel na deze beslissing diende het volgende grote besluit zich aan; hoe gaan we reizen en overnachten? We waren er vanaf het begin over uit dat we zelf wilde rondrijden, sowieso zijn er maar weinig andere vervoersmogelijkheden hier en dit leek ons ook de mooiste manier om het land te verkennen. Maar met deze beslissing ben je er nog lang niet, je hebt daarna namelijk de keuze uit een gewone auto, 4WD, camper, busje, 4WD met daktent….de mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Veel werd een 4WD aangeraden zodat je in nog ruigere gebieden kan komen, maar dit is een stuk duurder en we hebben allebei nog nooit in een 4WD gereden. Onze beslissing is uiteindelijk gevallen op een soort busje/family car van verhuurbedrijf Lucky (de Lucky Rookie). De auto is zo omgebouwd dat je achterin een zitplaats of een slaapplek kan creëren en je kan er koken. Door zo’n auto te huren hoeven we dus onderweg niet in hostels te slapen maar kunnen we gewoon in de auto slapen. Wildkamperen schijnt verboden te zijn dus dit moet wel op vaste campingplaatsen. Gelukkig schijnen er ook vrij veel gratis campingplaatsen te zijn. De faciliteiten zijn vaak niet erg hoogstaand, maar we zullen zien….We zullen dus vooral slapen in onze auto tijdens de reis, en misschien een of twee keer in een Airbnb slapen om weer een beetje op te frissen, maar dit staat nog niet vast. Sowieso staat vrijwel niets van deze reis vast (behalve de verhuurdata van de auto en onze vliegtickets), we willen vooral gaan kijken waar we behoefte aan hebben, als een plek mooi is blijven we er langer, als we moe zijn blijven we ergens langer, als we ergens niet van onder de indruk zijn rijden we door. Onderstaande planning is voor nu dus het globale idee maar er kan nog van alles aan veranderen.

De planning

Dag 1 t/m 5: Perth, Fremantle, Rottnest island
De eerste dagen zullen we nog in mijn huidige kamer slapen, op die manier kan Thomas een beetje bijkomen van de lange reis en zijn jetlag overwinnen en kan ik hem de plek laten zien waar ik vier maanden geleefd heb. Op maandag komt Thomas aan, dinsdag heb je altijd korting om naar Rottnest island te gaan, dus mocht er voor die dag lekker weer voorspeld zijn gaan we meteen dinsdag hier naartoe. Ik vind zelf altijd dat je een jetlag het beste overleefd door direct in het goede ritme te leven, dus ik hoop dat dit ook voor Thomas geldt. Daarna hebben we dan nog drie volle dagen om een keer naar Perth, Kings Park en Fremantle te gaan en om nog even te genieten van alle lekkere restaurantjes en koffiezaakjes hier voordat we het met wat minder luxe moeten stellen.

BeFunky-collage
Quokka – Rottnest island – Perth

Dag 6 t/m 13: Auto ophalen en naar het zuiden
Op zaterdag zullen we dan de auto ophalen, doen we waarschijnlijk de laatste boodschappen en reizen we af naar het zuiden. We beginnen met het zuiden omdat het daar het koudste is, daarna reizen we naar warmere plaatsen in het noorden toe. Het is hier natuurlijk winter dus het zuiden kan daadwerkelijk erg koud en nat worden, maar het schijnt er wel prachtig te zijn. Op deze manier kunnen we het wel zien, maar mocht het weer te veel tegen zitten kunnen we ook snel onze reis vervolgen naar het noorden. Een paar populaire plekken in het zuiden waar we waarschijnlijk langs gaan zijn Margaret River, Denmark, Albany en de prachtige bossen. Verder kan je in Albany tours doen waarbij je walvissen kan spotten dus dit staat ook hoog op het lijstje om te doen (dit kan van eind Mei tot begin Oktober, nog een goede reden om hier in de winter heen te gaan).

BeFunky-collage(1)
Tree top walk – Elephant Rocks Denmark – Leeuwin Naturaliste NP

Dag 14 t/m 20: Op naar het noorden
Alweer de derde week dat we onderweg zijn, in deze week zullen we onze tocht naar het noorden beginnen. We zullen tijdens onze reis uiteindelijk tot aan Broome rijden met veel tussenstops en dan in een vlot tempo terugrijden naar Perth. Dit is dus een week waarin we lekker de tijd hebben om veel tussenstops te maken waar we maar willen. De kans is groot dat we een korte pitstop maken in Perth, om even een warme douche te nemen en onze voorraden aan te vullen (en goedkoop te kunnen tanken, hoe meer afgelegen hoe duurder het tanken wordt). Hierna gaan we naar het noorden, naar Nambung NP. Dit is een bijzonder nationaal park met een soort zandstructuren (Pinnacles) midden in een woestijn. Daarna rijden we langs Jurian Bay en Geraldton naar Kalbarri National Park. Het bekendste in dit park is ‘nature’s window’ een soort rotsformatie met een gat erin waardoor de Murchison rivier heel mooi te zien is. Deze rivier heeft, net als bij de Grand Canyon, een vallei uitgesleten waar je erg mooi kan wandelen. Onderweg naar Kalbarri, tussen Geraldton en Kalbarri, schijn je een ‘pink lake’ te hebben, wat precies is wat de naam zegt. Door een bepaald soort algen is het water in dit meer roze van kleur, superleuk voor de Instagram kiekjes natuurlijk haha. Wel schijnt de sterkte van de kleur per dag te kunnen veranderen dus hier ga ik me nog niet te veel op verheugen, mocht de kleur ineens heel erg tegenvallen. Na Kalbarri zullen we in het weekend aankomen in Shark bay.

BeFunky-collage(2)
Pinnacles – Kalbarri NP – Pink Lake

Dag 21 t/m 25: Langs de kust richting Broome
Deze week zullen we vanaf Shark Bay tot aan Broome rijden, ons noordelijkste punt dat we zullen bereiken. Dit hele stuk zullen we grotendeels langs kustplaatsjes afleggen. Zoals onder andere Shark Bay, Monkey Mia en Exmouth. Deze hele week staat waarschijnlijk in het teken van de zee en het oceaanleven. Doordat we al een heel stuk noordelijker zitten zijn de temperaturen (hopelijk) heerlijk en kunnen we elke dag een plonsje in de oceaan maken. Ook een leuk aspect van de westkust: je ziet, net als in Nederland hier de zon in de zee zakken ’s avonds. Om bij het begin te beginnen: Shark Bay, deze plek staat op de UNESCO lijst, met als belangrijkste reden hiervoor de stromatolieten. Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik niet precies weet wat dit zijn maar het wordt gezegd dat dit de oudste vorm van leven op aarde is. Verder grenst het rode zand van de woestijn hier direct aan de oceaan, heb je ruige kliffen en is dit de beste plek om zeekoeien te zien, wat wil je nog meer? Hierna gaan we door naar Monkey Mia, dit maakt nog deel uit van het gebied van Shark Bay. Hier worden elke dag wilde dolfijnen gevoerd (onder goed toezicht) en dit is meteen ook de grootste attractie om hier te doen. Daarna rijden we door naar Exmouth, dit hele gebied (volgens mij al vanaf Shark Bay) heet de Coral Coast. Deze naam is vooral te danken aan het Ningaloo Reef dat voor de kust van Exmouth ligt. Ze zeggen dat dit koraalrif even mooi is als het Great Barrier Reef, maar met een groot voordeel: dit rif begint direct voor de kust. Je hoeft dus geen tour te boeken om er te komen maar je loopt gewoon het water in met je duikbrilletje en gaan met die banaan. Dit is wel een van de plekken waar ik het meeste naar uitkijk, er zitten zoveel prachtige dieren in dit gebied: walvishaaien, manta rays, bultrug walvissen, schildpadden….Er zijn hier ook erg veel epische tours te doen, zoals zwemmen met walvishaaien, of met walvissen, maar we moeten nog even kijken wat wij precies willen doen.

BeFunky-collage(3)
Shark Bay – Whale Shark – Ningaloo Reef

Dag 28 t/m 36: Broome, Karijini NP en in rap tempo naar Perth
Na al deze oceaan-avonturen rijden we langs Eighty Mile Beach naar Broome. Dit is naast Geraldton en natuurlijk Perth de enige fatsoenlijke stad die we tegenkomen (en dit is erg relatief, want zowel Geraldton als Broome hebben allebei veel minder inwoners dan Wageningen…). Broome schijnt wat fascinerender te zijn dan Geraldton en er is een grote kans dat we hier wel een paar nachtjes blijven om even bij te komen van onze reis naar het noorden, en een ritje op een kameel te maken op het strand tijdens zonsondergang. Verder was Thomas toch wel geïnspireerd door mijn surf-avontuur dus willen we hier misschien ook nog gaan surfen. Als we bijgekomen zijn dalen we weer af naar beneden met nog één grote stop, een plek waar ik zoveel positieve verhalen over heb gehoord dat het eigenlijk alleen maar tegen kan vallen: Karijini National Park. Werkelijk waar iedereen die ik spreek raakt niet uitgesproken over dit park. Het ligt wat meer in het binnenland, dus het is hier vaak lekker warm. De foto’s doen me een beetje denken aan de Grand Canyon maar dan met meer water, je hebt hier veel plekken die uitgesleten zijn door rivieren. Hierdoor zijn allemaal kleine, verstopte meertjes en watervallen ontstaan overal in het park. Je schijnt hier doordat het zo afgelegen is, en door het rode zand het echte ‘outback’ gevoel te ervaren, ik ben benieuwd….We zullen hier ook zeker een paar dagen blijven en dan rijden we daarna zonder al te veel stops terug naar Perth, waar we zondag weer willen aankomen. We vliegen maandag maar willen natuurlijk geen risico lopen qua autopech.

BeFunky-collage(4)
Broome – Karijini meertje – Karijini rotsen

Pfoe wat een verhaal…zoals je kan merken ben ik erg enthousiast over de reis haha. Als je je hierdoor heen hebt kunnen knokken, gefeliciteerd! Mocht je al een keer aan de Westkust van Australië zijn geweest dan hoor ik graag nog meer tips. Voor nu ga ik me nog verder verdiepen in wat er allemaal te doen is op deze plekken en ga ik me vooral heel erg verheugen op deze tocht!

Liefs,

Eva

Website’s van de foto’s;

Plaats een reactie